Fotografie geschiedenis

 De Fransman  Joseph Nicéphore Niépce (7 maart 1765 - 5 juli 1833) is de maker van de eerste foto, getiteld 'Point de vue de la fenetre' en waarop het uitzicht vanuit zijn werkkamer (1827).

Joseph Nicéphore Niépce werd in Chalon-sur-Saéne (Frankrijk) geboren en wordt beschouwd als een van de uitvinders van de fotografie. Zijn proefnemingen waren gericht op het ontwikkelen van een procedé om met behulp van een camera een etsplaat te kunnen maken. Tot zijn vindingen behoren het irisdiafragma en een methode om foto's houdbaar te maken. Ook was hij de eerste die een camera van een balg voorzag om het scherpstellen te vergemakkelijken. Nadat de Parijse opticien Chevalier, die voor beiden lenzen sleep - hem in 1826 in contact bracht met Louis Jacques Mandé Daguerre volgde in 1829 een samenwerkingsverband. Op 5 juli 1833 stierf hij plotseling, zonder dat zijn uitvindingen officieel waren erkend.

 

De afbeelding hier naast genaamd "Het uitzicht uit werkkamer in Le Gras", is de oudst overgebleven foto door Niépce, deze werd vervaardigd op een 20 x 25 cm met olie behandelde bitumen. Door de 8 uur durende sluitertijd zijn de gebouwen op de foto door de zon zowel links als rechts belicht. Deze foto wordt algemeen beschouwd als de eerste succesvolle permanente foto. Omstreeks 1850 verving men de papieren drager door glas en hechtte men de zilverhalogeniden met behulp van een collodiumlaag op deze doorzichtige basis. Deze glasplaten moesten terwijl ze nat waren worden belicht en meteen worden afgewerkt. In 1871 vond de Engelse arts Maddox een droge methode uit, hij gebruikte een glasplaat waarop zilverbromide in een gelatine laag ingebed werd. Dit is in feite de oervorm van de fotografische films. 
Een recente ontwikkeling is de digitale fotografie. Hierbij vervangt men de traditionele camera, geladen met film (waarvan de chemische eigenschappen veranderen door de belichting) door een camera met een lichtgevoelige elektronische sensor.
 


  De oudste echte foto's van Hilversum dateren van rond 1875 deze werden gemaakt op glasnegatieven, het formaat van deze negatieven was 18 x 24 cm en zelfs 24 x 30 cm. De eerste fotografen in Hilversum waren  Siewers,  Middendorp, Deul, H. de Paauw, M.Miché, Kuijper, Jacques Stevens deze fotografen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de foto's van voor 1950. Daarna groeide het aantal fotografen snel Hofma, Strik, de Groot, van Dijk, Martin Jongens, om   er zo maar eens een paar te noemen.